Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Αύγουστος 6, 2015 10:14 μμ A+ / A-

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Με πίστη και ευλάβεια

ΕΟΡΤΑΣΘΗΚΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ήταν και φέτος οι συνδημότες μας που παρά το θέρος και τις καλοκαιρινές διακοπές, παραβρέθηκαν, με πίστη και ευλάβεια, το απόγευμα της Πέμπτης 6 Αυγούστου 2015, στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, εδώ στην Καλλιθέα, για να εορτάσουν την μεγάλη αυτή εορτή της Χριστιανοσύνης.

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, είναι όντως μία από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης, και έως τον 4ο αιώνα, εορτάζονταν πριν από το Πάσχα. Έκτοτε, εορτάζεται κάθε 6η Αυγούστου, ίδια ημέρα όπου η Αγία Ελένη, μητέρα του Αγίου Κωνσταντίνου, εγκαινίασε στο όρος Θαβώρ, τον ομώνυμο Ιερό Ναό.

Το ιστορικό του Εορτασμού

 Όπως αναφέρεται και στη Καινή Διαθήκη, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, μία ημέρα πήρε μαζί του τρεις από τους πιο αγαπητούς του μαθητές για να προσευχηθούν. Τον Πέτρο, γιατί πίστευε πολύ στον Χριστό, τον Ιάκωβο, γιατί είχε τη δύναμη να πιει από το ίδιο ποτήρι που είχε πιει και ο Κύριος, καθώς και τον Ιωάννη, τον οποίο ο Χριστός υπεραγαπούσε.

Οι τρεις μαθητές, μαζί με τον Χριστό, πήγαν, πιθανότατα, στο όρος Θαβώρ της Γαλιλαίας για να προσευχηθούν, αλλά επειδή η ανάβαση του Όρους ήταν κουραστική, οι μαθητές καθήμενοι να ξεκουραστούν, έπεσαν σε βαθύ ύπνο.

Όταν ξύπνησαν, είδαν με τα ίδια τους τα μάτια, μία μεγάλη έκπληξη. Αντίκρισαν το πρόσωπο του Κυρίου να μεταμορφώνεται και να λάμπει σαν τον ήλιο και τα φορέματά Του να είναι άσπρα σαν το χιόνι. Μάλιστα, είδαν να εμφανίζονται ενώπιον του Κυρίου και να συνομιλούν μαζί Του, δύο άνδρες, οι οποίοι ήταν οι προφήτες Μωϋσής και Ηλίας. Ο Κύριος επέλεξε να εμφανιστούν μπροστά Του και να συνομιλήσουν μαζί Του οι δύο μεγάλοι αυτοί Προφήτες, γιατί ήθελε να διορθώσει τις εντυπώσεις που υπήρχαν έως τότε για το Ποιος ήταν, αν ήταν, δηλαδή ο Προφήτης Ιωάννης ο Βαπτιστής ή κάποιος άλλος μεγάλος Προφήτης.

Αυτό το σπουδαίο γεγονός, όπου γίνεται για πρώτη φορά τόσο αισθητή η Θεότητα του Ιησού Χριστού, εορτάστηκε και στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, εδώ στην πόλη μας, όπου χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ναζιανζού κ.κ. Θεοδώριτου, συμπαραστατούμενου και από πολλούς Ιερείς, όχι μόνο του Οίκου του Θεού αυτού, αλλά και από άλλους όμορους Ιερούς Ναούς, πραγματοποιήθηκε ο Μεθεόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός, η Λιτάνευση και Περιφορά της Ιερής Εικόνας στους δρόμους της Ενορίας και συγκεκριμένα στις οδούς Υψηλάντου, Αθηνάς, Σοφοκλέους, Ηλέκτρας, Μεταμορφώσεως και πάλι Υψηλάντου.

Μετά το πέρας της Περιφοράς της Ιερής Εικόνας και πριν την τέλεση Ιεράς Παράκλησης προς τον Μεταμορφωθέντα Κύριο, τόσο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ.κ. Θεοδώριτος, όσο και ο Προιστάμενος του Ιερού Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Πατέρας Ειρηναίος, εκφώνησαν από έναν σύντομο λόγο, ευχαριστώντας τους παριστάμενους πιστούς συνδημότες μας για την συμμετοχή τους στην Πανήγυρη.

Μεταξύ των πολλών πιστών συνδημοτών μας, διακρίναμε, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού και εξυπηρέτησης του Δημότη κ. Γιώργο Κυριακόπουλο, καθώς και τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Ελένη Ζαφειράκη, Ευάγγελο Ανδρεάδη και Θοδωρή Ψαλιδόπουλο.

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Με πίστη και ευλάβεια ΕΟΡΤΑΣΘΗΚΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ήταν και φέτος οι συνδημότες μας π ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Με πίστη και ευλάβεια ΕΟΡΤΑΣΘΗΚΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ήταν και φέτος οι συνδημότες μας π Rating: 0
scroll to top