Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Home » Αφιερώματα » ΑΠΟΣΤΟΛΗ APOLLO 11

ΑΠΟΣΤΟΛΗ APOLLO 11

Ιούλιος 21, 2015 8:38 μμ A+ / A-

ΑΠΟΣΤΟΛΗ APOLLO 11

Όταν ο άνθρωπος «πάτησε» στην Σελήνη

21 ΙΟΥΛΙΟΥ 1969

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, στις 21 Ιουλίου 1969, ο Αμερικανός Αστροναύτης, Νηλ Άρμστρονγκ (Neil Armstrong), έγινε ο πρώτος άνθρωπος που «πάτησε» στην Σελήνη.

Μαζί με τους Έντγουϊν «Μπαζ» Όλντριν (Edwin “Buzz” Aldrin) και Μάικλ Κόλινς (Michael Collins), συμμετείχαν στην αποστολή Apollo 11, όπου στις 16 Ιουλίου 1969, απογειώθηκαν από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι (όνομα προς τιμήν του πρώην Προέδρου των Η.Π.Α., John Kennedy), στο νησί Μέριτ της Φλόριντα, με τον πύραυλο Saturn V (Κρόνος 5), που ήταν τοποθετημένος στο όχημα διακυβέρνησης Columbia.

Το διαστημόπλοιο πριν την απογείωσή του.

Η απογείωση ήταν επιτυχής και έπειτα από τέσσερις ημέρες ταξίδι, η αποστολή έφτασε στη Σελήνη, εκεί όπου έπειτα από μερικές περιφορές για τον εντοπισμό της κατάλληλης θέσης για προσελήνωση, οι Νηλ Άρμστρονγκ (κυβερνήτης), και Μπαζ Όλντριν (κυβερνήτης της σεληνακάτου), επιβιβάστηκαν στην σεληνάκατο «Αετός» (Eagle), ενώ ο Κόλινς, παρέμεινε στο όχημα διακυβέρνησης.

Η Σεληνάκατος «Αετός».

Μετά από 12 περίπου λεπτά και έπειτα από αντιμετώπιση αρκετών προβλημάτων που προέκυψαν, ο «Αετός» τελικά προσεληνώθηκε στη θέση «Βάση της Ηρεμίας», όπως αποκαλέστηκε το σημείο καθόδου. Το μήνυμα «Houston, Tranquility Base here. The Eagle has landed», (Χιούστον, Βάση Ηρεμίας εδώ. Ο Αετός προσεδαφίστηκε), που έφτασε στο διαστημικό κέντρο της NASA στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ήταν το επιστέγασμα των πάνω από 8 χρόνια συνεχών προσπαθειών των Αμερικανών να «κατακτήσουν» τη Σελήνη.

Ακολούθησαν έξι (6) περίπου ώρες προετοιμασίας, έως ότου ο πρώτος άνθρωπος να «πατήσει» το πόδι του στη Σελήνη. Πράγματι, στις 02:56 ώρα UTC (Συγχρονισμένος Παγκόσμιος Χρόνος), ο Νηλ Άρμστρονγκ, έχοντας βγει από τη Σεληνάκατο «Αετός», «πάτησε» το πόδι του στη Σελήνη, λέγοντας τη διάσημη, πλέον, φράση thats one small step for (a) man, one giant leap for mankind(αυτό είναι ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα γιγαντιαίο άλμα για την ανθρωπότητα).

Η στιγμή που ο Νηλ Άρμστρονγκ «πατά» στη Σελήνη.

Η στιγμή που ο Νηλ Άρμστρονγκ «πατά» στη Σελήνη, μεταδόθηκε ζωντανά στη Γη, μέσω εξωτερικής κάμερας που είχε τοποθετηθεί στον «Αετό» και υπολογίζεται ότι την παρακολούθησαν πάνω από 500 εκατομμύρια άνθρωποι.

Τον Άρμστρονγκ, ακολούθησε ο Μπαζ Όντριντζ. Επί δύο (2) περίπου ώρες, οι δύο αστροναύτες, περισυνέλλεξαν υλικό εδάφους (περίπου 20 κιλά βράχων και σκόνης), τοποθέτησαν εξοπλισμό για επιστημονικά πειράματα (έναν σεισμογράφο και έναν ανακλαστήρα λέιζερ για την μέτρηση της απόστασης της Σελήνης από τη Γη), ενώ τοποθέτησαν και την αμερικανική σημαία.

Ο Μπαζ Όλντριν, με την αμερικανική σημαία.

Έπειτα από μερικές ώρες ξεκούρασης, οι δύο αστροναύτες, μπήκαν στο τμήμα ανόδου της σεληνακάτου «Αετός» και λίγο αργότερα συναντήθηκαν, σε τροχιά, με το όχημα διακυβέρνησης, στο οποίο πέρασαν μέσα. Ακολούθως, η σεληνάκατος αποσυνδέθηκε (και έπειτα από μερικούς μήνες παραμονής της σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, συνετρίβη, τελικά, στην επιφάνειά της).

Το κάτω τμήμα του «Αετού», παρέμεινε στην επιφάνεια της Σελήνης, όπου πάνω σε αυτό είχε τοποθετηθεί μία αναμνηστική πλάκα, η οποία έφερε την επιγραφή Here Men From The Planet Earth First Set Foot Upon the Moon, July 1969 A.D. We Came in Peace For All Mankind (Εδώ Άνθρωποι Από Τον Πλανήτη Γη Πάτησαν Πρώτη Φορά στη Σελήνη, Ιούλιος 1969 μ.Χ. Ήρθαμε εν Ειρήνη Για Όλη Την Ανθρωπότητα), μια απεικόνιση της Γης, καθώς και τις υπογραφές των τριών αστροναυτών και του τότε Προέδρου των Η.Π.Α., Ρίτσαρντ Νίξον (Richard Nixon).

Η αναμνηστική πλάκα.

Στις 24 Ιουλίου 1969, η κάψουλα που μετέφερε τους τρεις αστροναύτες, προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στο νησί Ουέικ, όπου τους παρέλαβαν με ελικόπτερο του αεροπλανοφόρου USS Hornet.

Η στιγμή της περισυλλογής της κάψουλας.

Αμέσως μετά την παραλαβή τους, οι τρεις αστροναύτες τέθηκαν επί τρεις εβδομάδες σε καραντίνα, για τον φόβο πιθανών άγνωστων μικροβίων. Αφού διαπιστώθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε, γνώρισαν μέγιστες τιμές, τόσο από τη χώρα τους, όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς όπου πήγαιναν, γίνονταν αντικείμενα λατρείας και θαυμασμού.

Οι τρεις αστροναύτες σε καραντίνα, με τον τότε Πρόεδρο των Η.Π.Α., Ρίτσαρντ Νίξον.

Οκτώ χρόνια αργότερα μετά την προφητική (;) δήλωση – ομιλία του Αμερικανού Προέδρου Τζον Κένεντι στο Κογκρέσο, ότι η πριν το τέλος της δεκαετίας οι Αμερικανοί θα πρέπει να έχουν προσεδαφίσει στη Σελήνη έναν άνθρωπο, το κατόρθωμα αυτό είχε γίνει, πλέον, πραγματικότητα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Κένεντι στην περίφημη ομιλία του στις 25 Μαΐου 1961, στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Σήμερα, 46 χρόνια μετά το μέγα αυτό επίτευγμα των Αμερικανών και της ανθρωπότητας γενικότερα, ο πρώτος άνθρωπος που «πάτησε» το πόδι του στη Σελήνη, ο Νηλ Άρμστρονγκ, έχει περάσει στην αθανασία, καθώς απεβίωσε στις 25 Αυγούστου 2012.

Το αφιέρωμα του «Ρεπόρτερ της Καλλιθέας» στο φύλλο του της 31/08/2012.

Η κάψουλα, με την οποία επέστρεψαν οι τρεις αστροναύτες στη Γη, βρίσκεται στο Μουσείο της NASA.

Η κάψουλα όπως σώζεται σήμερα.

Το έμβλημα της αποστολής.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ν. Άρμστρονγκ, Μ. Κόλινς, Μπ. Όλντριτζ,

σε αναμνηστική φωτογραφία, με φόντο τη Σελήνη.

Οι φωτογραφίες είναι από το Wikipedia, από το site της The Wall Street Journal, καθώς και από το site του Smithsonian National Air and Space Museum.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ APOLLO 11 Reviewed by on . ΑΠΟΣΤΟΛΗ APOLLO 11 Όταν ο άνθρωπος «πάτησε» στην Σελήνη 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 1969 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, στις 21 Ιουλίου 1969, ο Αμερικανός Αστροναύτης, Νηλ Άρμστρονγκ (Neil Armstro ΑΠΟΣΤΟΛΗ APOLLO 11 Όταν ο άνθρωπος «πάτησε» στην Σελήνη 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 1969 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, στις 21 Ιουλίου 1969, ο Αμερικανός Αστροναύτης, Νηλ Άρμστρονγκ (Neil Armstro Rating: 0
scroll to top