Τετάρτη , 24 Απριλίου 2024

Home » Αφιερώματα » 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Ιούνιος 29, 2015 3:28 μμ A+ / A-

3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Συνεχίζει να γράφει Ιστορία!!!

85 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΕΛΙΟΥ ΛΙΘΟΥ

ΕΠΕΤΕΙΟΣ σήμερα για το 3ο Δημοτικό Σχολείο της Πόλης μας.

Σαν σήμερα, την Κυριακή 29 Ιουνίου 1930, τοποθετήθηκε, από τον τότε Υπουργό Παιδείας, Γεώργιο Παπανδρέου, ο θεμέλιος λίθος του.

Όπως αναφέρεται στα σχετικά ρεπορτάζ της εποχής και συγκεκριμένα στις εφημερίδες «ΕΘΝΟΣ» και «ΕΣΤΙΑ», στις 11 το πρωί της Κυριακής 29 Ιουνίου 1930, πλήθος κόσμου της Καλλιθέας είχε προσέλθει στο μέρος κοντά στην Αγία Ελεούσα, όπου θα ανεγείρονταν το Εκπαιδευτήριο Καλλιθέας.

Στην τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου, είχαν παραβρεθεί ο τότε Υπουργός Παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου, οι βουλευτές Αλέξανδρος Κασσαβέτης και Κυριάκος Βενιζέλος, ο Νομάρχης Αττικοβοιωτίας, Νικόλαος Τρικούπης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Ευάγγελος Κακούρος, ο Διευθυντής του Αρχιτεκτονικού Τμήματος, Θ. Μιχαλόπουλος, ολόκληρο το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας με προεξέχοντα τον Κοινοτάρχη Δημήτριο Αναγνώστου, καθώς και πολλά τοπικά σωματεία με τα λάβαρά τους.

Τον Αγιασμό είχε τελέσει ο τότε Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών, Πολύκαρπος.

Σε λόγο που εκφώνησε ο Κοινοτάρχης Καλλιθέας, Δημήτριος Αναγνώστου, είχε εκφράσει την ευγνωμοσύνη της Κοινότητος για το επιδειχθέν ενδιαφέρον της Κυβέρνησης ως προς το ζήτημα της ανεγέρσεως Σχολείου στην Καλλιθέα, ενώ στην απάντησή του ο τότε Υπουργός Παιδείας, είχε υποσχεθεί ότι η Κυβέρνηση θα ήταν πάντοτε στο πλευρό της Κοινότητος για τη δημιουργία και άλλων έργων.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

            Το Δημοτικό Καλλιθέας, ήταν το πρώτο που χτίστηκε στην Καλλιθέα και εκ των πρώτων από μία σειρά Σχολείων που χτίστηκαν έως το 1937 (συνολικά περίπου 4.000 Σχολεία, με ελάχιστα εξ’ αυτών να είναι διατηρητέα σήμερα), στο πλαίσιο του Προγράμματος περί Ανοικοδομήσεως Σχολείων που εκπόνησε το 1929 η Κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου και υλοποίησε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεώργιος Παπανδρέου.

Ο θεμέλιος λίθος του τοποθετήθηκε στις 29 Ιουνίου 1930, ενώ τα εγκαίνιά του έγιναν έναν χρόνο αργότερα.

Κατασκευάστηκε σε σχέδια του Αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού (10/04/1903 Κωνσταντινούπολη04/12/1976, Αθήνα), και αποτελούνταν από έξι αίθουσες διδασκαλίας, μία αίθουσα χειροτεχνίας, γραφεία, εστιατόριο, υπόστεγο και σχολικό κήπο. Δαπανήθηκε, για την κατασκευή του, το ποσό των 3.200.000 δραχμών και ο κυβισμός του σχολείου ήταν 5.810 m3.

Από τα εγκαίνιά του, λειτουργεί ανελλιπώς ως Δημοτικό Σχολείο, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής, χρησιμοποιήθηκε και ως Φυλακή, από τους Γερμανούς (Αυστριακούς σωστότερα).

Σήμερα στεγάζεται σε αυτό το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, με Διευθυντή τον κ. Ιωάννη Κουφόπουλο.

ΕΘΝΟΣ 29-06-1930

Εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ” της 29/06/1930

Εφημερίδα “ΕΣΤΙΑ” της 29-06-1930

   Φωτογραφία από το Βιβλίο του Αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού, “Τα νέα Σχολικά Κτίρια”, του 1938

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, σήμερα

3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Συνεχίζει να γράφει Ιστορία!!! 85 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΕΛΙΟΥ ΛΙΘΟΥ ΕΠΕΤΕΙΟΣ σήμερα για το 3ο Δημοτικό Σχολείο της Πόλη 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Συνεχίζει να γράφει Ιστορία!!! 85 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΕΛΙΟΥ ΛΙΘΟΥ ΕΠΕΤΕΙΟΣ σήμερα για το 3ο Δημοτικό Σχολείο της Πόλη Rating: 0
scroll to top