Τετάρτη , 24 Απριλίου 2024

Home » Γενικό » ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Ιούνιος 29, 2015 12:00 μμ A+ / A-

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Ηπειρώτικος Γάμος

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ αναπαράσταση για το πώς γίνονταν τα όχι και τόσο παλαιά χρόνια, ο Ηπειρώτικος Γάμος, έδωσε την ευκαιρία στους συνδημότες μας να μάθουν, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Καλλιθέας, το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουνίου 2015.

            Στο πλαίσιο του 2ου Ηπειρώτικου Ανταμώματος και σε συνεργασία με το Δήμο Καλλιθέας, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Καλλιθέας, πραγματοποίησε αυτή την εκδήλωση, στην κεντρική πλατεία Δαβάκη της Πόλης μας.

            Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε, η Πρόεδρος του Συλλόγου Κα Γεωργία Κίσκου, η οποία ήταν εμφανώς αγχωμένη. Το θερμό χειροκρότημα, όμως, που απέσπασε από όλους τους παρευρισκόμενους, της αναγνώρισε τις προσπάθειες που κατέβαλε για την επιτυχή παρουσίαση της εκδήλωσης.

            Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος της Πόλης μας κ. Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε και τα ακόλουθα:

            «Η επαφή με τις ρίζες μας, αποτελεί τον καλύτερο δρόμο για το μέλλον μας. Ιδιαίτερα για μας τους Έλληνες, που έχουμε μία τόσο μακρά και πλούσια ιστορική και πολιτιστική διαδρομή.

            Η ελληνική παράδοση, αποτελεί μια πολιτιστική κιβωτό πανανθρώπινης αξίας.

            Αποτέλεσε και αποτελεί, πηγή έμπνευσης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους δημιουργούς. Και είναι η στερεή βάση που πατά κάθε τι νέο στον ελληνικό πολιτισμό.

            Εμείς εδώ στην Καλλιθέα που αγαπάμε την παράδοση και κάνουμε πολλά για να τη διαδώσουμε, έχουμε πολιτιστικές δομές, με κύριο άξονα την παράδοση και διοργανώνουμε και πολλές εκδηλώσεις. Μία από αυτές, από τις πιο σημαντικές, είναι το Ηπειρώτικο Αντάμωμα.

            Η Ηπειρώτικη παράδοση είναι πολύ σημαντική συνιστώσα της παράδοσής μας και έχει ισχυρή απήχηση.

            Αυτή τη ρίζα τιμάμε σήμερα.

            Θερμά συγχαρητήρια σε όλους».

            Αμέσως μετά, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Β’ Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Κώστας Κωνής.

            Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς από τους επίσημους, την σκυτάλη έλαβαν τα μέλη του ιδιαίτερα δραστήριου Συλλόγου της Πόλης μας, τα οποία επί δύο περίπου ώρες, «καθήλωσαν» κυριολεκτικά τους συνδημότες μας που έδωσαν βροντερό «παρών», γεμίζοντας ασφυκτικά την μικρή για την περίσταση κεντρική πλατεία της Πόλης μας.

            Με ένα απίθανο σκηνικό, με τις πρωταγωνίστριες και τους πρωταγωνιστές να φορούν αυθεντικές στολές της εποχής, με τραγούδια από την ορχήστρα του Θοδωρή Γεωργόπουλου, αλλά και με χορούς από την Μάνα Ήπειρο, όλοι οι τυχεροί συνδημότες μας είχαν την ευκαιρία να μάθουν για το πώς τελούνταν ένας γάμος στην Ήπειρο, ποια ήταν η διαδικασία του και ποια τα ήθη και τα έθιμα που υπήρχαν.

            Έτσι, όλοι μάθαμε για την προετοιμασία που γίνονταν πριν από τον γάμο, για τα ψωμιά του γάμου, για τις Κουλούρες, για τα προικιά της νύφης, για τον βλάμη, για το στολισμό της νύφης, για το ξύρισμα του γαμπρού, αλλά και για πολλά άλλα ακόμα.

            Πρωταγωνίστριες και πρωταγωνιστές της αναπαράστασης, ήταν, όπως προαναφέραμε, τα μέλη του Συλλόγου, οι οποίοι χωρίς να είναι ηθοποιοί, απέδωσαν μοναδικά τους ρόλους τους, αποσπώντας, καθόλα δίκαια, το ζεστό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους, που αναγνώρισαν έτσι, ότι η εκδήλωση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

            Η όλη εκδήλωση έληξε, με τα μέλη του Συλλόγου, αλλά και με πολλούς συνδημότες μας, να χορεύουν παραδοσιακούς Ηπειρώτικους χορούς, στους οποίους συμμετείχε και ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γιάννης Μπαλάφας.

            Ανάμεσα στις εκατοντάδες των συνδημοτών μας που παραβρέθηκαν στην έξοχη αυτή εκδήλωση, διακρίναμε, εκτός από τον κ. Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους κ.κ. Γιώργο Κυριακόπουλο και Βαγγέλη Μπαρμπάκο, την Αρχηγό της Παράταξης «Όλα για την Καλλιθέα μας», Δημοτική Σύμβουλο και πρώην Αντιδήμαρχο και Αναπληρώτρια Δήμαρχο Κα Βάσω Μαργαρίτη, τον Αρχηγό της Παράταξης «Η Καλλιθέα μπροστά», Δημοτικό Σύμβουλο και πρώην Αντιδήμαρχο κ. Θοδωρή Ψαλιδόπουλο, τον Αρχηγό της Παράταξης «Τώρα Καλλιθέα» και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Λάζαρο Λασκαρίδη, καθώς και τους Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ. Σοφία Παπαδόπούλου, Κώστα Κόκουλο, Γιώργο Κουτσογιάννη και Νατάσα Αδαμοπούλου.

            Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι την καλλιτεχνική διεύθυνση, επιμέλεια και διδασκαλία, είχαν η Κα Βαρβάρα Μπότσαρη και ο κ. Θοδωρής Μπότσαρης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Reviewed by on . ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Ηπειρώτικος Γάμος ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ αναπαράσταση για το πώς γίνονταν τα όχι και τόσο παλαιά χρόνι ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Ηπειρώτικος Γάμος ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ αναπαράσταση για το πώς γίνονταν τα όχι και τόσο παλαιά χρόνι Rating: 0
scroll to top