Τετάρτη , 17 Απριλίου 2024

Home » Αφιερώματα » Τιμή στους Ήρωες Σοβιετικούς Στρατιώτες

Τιμή στους Ήρωες Σοβιετικούς Στρατιώτες

Μάιος 10, 2015 11:49 μμ A+ / A-

ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τιμή στους Ήρωες Σοβιετικούς Στρατιώτες

70 ΧΡ0ΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

 

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ στους Ήρωες πεσόντες Σοβιετικούς Στρατιώτες κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, απέδωσε με κάθε επισημότητα, το απόγευμα του Σαββάτου 9 Μαΐου 2015, μπροστά από το Μνημείο των Σοβιετικών Μαχητών πεσόντων για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της Ελλάδος κατά την περίοδο 1941 – 1944, η Δημοτική μας Αρχή, σε συνεργασία με τις Πρεσβείες από χώρες της πρώην Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από τη νίκη κατά του Φασισμού, μέγα πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε μπροστά από το Μνημείο που βρίσκεται στη συμβολή της λεωφόρου Συγγρού με την οδό Φιλάρετου,  και με καρφιτσωμένη στο πέτο την χαρακτηριστική κορδέλα του Αγίου Γεωργίου με το πορτοκαλί και το μαύρο χρώμα, έσκυψε ευλαβικά το κεφάλι κατά την τέλεση της Επιμνημόσυνης Δέησης υπέρ των 20 και πλέον εκατομμυρίων Σοβιετικών στρατιωτών που «έπεσαν» ηρωικά μαχόμενοι για τα ιδανικά της πατρίδος τους, αλλά και του πλανήτη ολόκληρου.

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης, τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος της Πόλης μας κ. Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος αναφέρθηκε στον σκοπό της πραγματοποίησης της εκδήλωσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε εδώ για να αποδώσουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των ανθρώπων που έδωσαν την ζωή τους σε αυτή την τόσο οριακή σύγκρουση για την ανθρωπότητα και το μέλλον της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τα εκατομμύρια των πατριωτών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που θυσιάστηκαν σε αυτή την υπόθεση, αλλά και αυτούς που συνέβαλαν με τρόπο άμεσο στην απελευθέρωση της Πατρίδος μας. Σ’ αυτό τον πόλεμο, η ανθρωπότητα έζησε ένα Μεσαίωνα και αν δεν υπήρχαν αυτά τα εκατομμύρια των ηρώων, είναι βέβαιο ότι και τώρα θα ζούσε σε ένα Μεσαίωνα».

 

Ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου Καλλιθέας σε βίντεο.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα κ. Αντρέι Μάσλοβ, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, με νόημα: «Σήμερα, στις 9 Μαΐου, είναι μια μεγάλη μέρα για όλους μας, η Ημέρα της Μεγάλης Νίκης ενάντια στο φασισμό, η 70η Επέτειος από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. 70 χρόνια πριν καταφέραμε να βάλουμε τέλος στην εγκληματική ιδεολογία του μίσους, η οποία απειλούσε την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η καθωριστικής σημασίας Νίκη ενάντια στο ναζισμό και τον φασισμό έγινε δυνατή μόνο επειδή οι προγονοί μας από κοινού πολεμούσαν στα μέτωπα και εργάζονταν στα μετόπισθεν. Στην Κοινή Δήλωση με την ευκαιρία της 70ης Επετείου της Ημέρας της Νίκης ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας Αλέξης Τσίπρας τονίζουν ότι αυτός ο κοινός συμμαχικός αγώνας όλων των κρατών της αντιχιτλερικής συμμαχίας, καθώς και των αγωνιστών της αντίστασης στις κατεχόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν πρέπει να λησμονηθεί ποτέ»,

 

Η ομιλία του Πρέσβη της Ρωσίας.

Τρίτος ομιλητής, ήταν ο Πρέσβης της Αρμενίας στην Ελλάδα κ. Γκατζίκ Τζαλατσιάν.

 

Επόμενος ομιλητής, ήταν ο βετεράνος πολεμιστής κ. Σταύρος Ζαχάρος, ο οποίος αναφέρθηκε στον λόγο που παρευρίσκεται ανελλιπώς στην συγκεκριμένη εκδήλωση, τονίζοντας ιδιαίτερα τα ακόλουθα: «Από το 2004 ή το 2005, μαζευόμαστε κάθε χρόνο σ’ αυτό το χώρο για να τιμήσουμε την προσφορά των Σοβιετικών στρατιωτικών στον αγώνα που έδιναν όλοι οι λαοί της Ευρώπης για την αποτίναξη του Ναζιστικού ζυγού από το σώμα της. Η ιδιαίτερη ευαισθησία μου για το θέμα αυτό, οφείλεται στο ότι πρωταγωνίστησα με εντολή του Κ.Κ.Ε., στο να ελευθερωθούν οι 12 – και όχι οι 10 – Σοβιετικοί αιχμάλωτοι που δούλευαν σαν φορτοεκφορτωτές στους Γερμανούς στο Μπαρουτάδικο».

 

Η ομιλία του κ. Ζαχάρου.

Τελευταίος ομιλητής, ήταν ο πρώην Αντιδήμαρχος Καλλιθέας, νυν Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: «Επί μία δεκαετία, η καθιερωμένη συνάντησή μας εδώ στην Καλλιθέα, με την ευκαιρία της επετείου της Νίκης στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελεί γεγονός με αναντικατάστατη πολιτική σημασία. Αποτίει την οφειλόμενη τιμή προς τη γενιά του Πολέμου και της Αντίστασης στη μνήμη των μαχητών που σαν τους γερανούς του παλιού τραγουδιού, πέταξαν ψηλά προστατεύοντας την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Για μας τους Έλληνες, η Εθνική Αντίσταση αποτελεί γεγονός ιστορικής σημασίας, ισάξιας με τον αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία».

 

Η ομιλία του κ. Ψαλιδόπουλου.

Μετά το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο, ενώ στο τέλος, η Φιλαρμονική του Δήμου μας, παιάνισε τόσο τον ύμνο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όσο και τον Εθνικό μας Ύμνο, τον οποίο τραγούδησαν με στεντόρεια φωνή οι στρατιώτες που απετέλεσαν το άγημα απόδοσης τιμών και οι οποίοι προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης σε όλους τους παρευρισκομένους.

Η εκδήλωση έκλεισε, με απαγγελία ποιημάτων από μαθήτριες και μαθητές Ρωσικών σχολείων της Αττικής.

Τιμή στους Ήρωες Σοβιετικούς Στρατιώτες Reviewed by on . ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τιμή στους Ήρωες Σοβιετικούς Στρατιώτες 70 ΧΡ0ΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ   ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ στ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τιμή στους Ήρωες Σοβιετικούς Στρατιώτες 70 ΧΡ0ΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ   ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ στ Rating: 0
scroll to top